divendres, 27 de febrer del 2009

Article a El 9 Nou

Avui divendres 27 de febrer les pàgines de Cultura del 9 Nou recullen l’article que parla de l’estat actual de Salselles i dóna a conèixer aquest espai i la iniciativa d’aquest web. Aquí el teniu per si el voleu rellegir:

Salselles, un indret a recuperar

Qui visiti Santa Maria de Salselles, dins el municipi de Borredà, es trobarà amb un espai amb clares mostres d’abandó. Hi trobarà les restes d’una església, propietat del Bisbat de Vic, abandonada des de fa anys.

Salselles va arribar a comptar amb una població estable de 257 habitants. Des de sempre ha estat lligada a la pagesia i ha set un referent important per moltes persones del Lluçanès i el Berguedà. Aquesta importància encara perdura en la caminada de germanor que un cop l’any hi organitzen veïns de Sant Martí d’Albars, amb missa i dinar per més de 200 persones.

Els orígens de l’església es remunten a l’any 930, amb una primera construcció romànica dedicada a Sant Pere. L’actual església de Santa Maria, construïda al segle XVI, combina elements d’estil gòtic, renaixentista i barroc. Aquesta combinació és fruit de les diverses modificacions i ampliacions que l’església ha rebut al llarg de la història.

Es va construir amb l’esforç de tot un poble, i alguns documents de l’època en parlen com un indret de peregrinació i trobada de persones d’arreu, i la citen com a Santuari. Però la seva esplendor va minvar cap a mitjans del 1900, quan la quarantena de cases de pagès que l’envoltaven van començar a quedar deshabitades.

El 1979 se’n van treure les teules, que es van utilitzar per cobrir l’església de Borredà.Pocs anys després es va ensorrar la volta de la nau central, que havia quedat a la intempèrie. Això va omplir de runa l’interior de l’edifici i va deixar deslligada tota la seva estructura. En els últims anys ha desaparegut l’escala de cargol, s’han obert les tombes i s’han robat objectes de valor. L’espai en desús és alhora un perill i una oportunitat a l’abast de tothom.

Algunes naus laterals cobertes amb clau de volta gòtica també han anat caient. El campanar amenaça ruïna i la vegetació inunda tot l’edifici. Actualment les arrels, la pluja i els egoismes contribueixen a desfer aquest indret.

Els Ajuntaments de Lluçà i Borredà han mostrat la voluntat d’arribar a algun tipus d’acord de cessió amb el Bisbat de Vic, l’actual propietari, i estan disposats a assumir el cost de les obres de recuperació.

Al mateix temps s’ha engegat una campanya popular a favor de la seva conservació i s’ha creat el lloc web www.salvemsalselles.org. Té la intenció de donar a conèixer aquesta realitat i la voluntat de conservar Salselles i la seva història, entenent que la història de Salselles és una mica la història de tots nosaltres.

Al web s’hi recullen imatges de l’espai, un resum històric, una valoració de l’estat actual i algunes propostes de recuperació. És el resum d’un treball de recerca fet l’estiu del 2004. Parts originals d’aquest treball estan exposades fins el dia 22 de març a la sala d’exposicions de la Caixa de Manlleu, a Vic, en el conjunt d’una exposició de l’Escola d’Art de Vic que mostra projectes fets a l’Escola vinculats a altres entitats i institucions.

Si voleu col·laborar d’alguna manera i rebre notícies de Salselles i d’aquest procés, al lloc web teniu l’oportunitat de deixar les vostres dades per tal de rebre informació de tot el que vagi succeint. També seran benvingudes les vostres idees i suggeriments.

Salselles és una part més de la nostra història que s’està esborrant a causa de la desídia i l’abandó. Som a temps de fixar la seva memòria. Som-hi?

Albert Codina Prat”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada